Web Tasarım Standartları Gerçekten Uygulanıyor mu?

|
Web Tasarım Standartları Gerçekten Uygulanıyor mu?

Türkiye'de günden güne gelişen web tasarım pazarı, maalesef hakettiği noktalara ulaşmaktan çok uzak. Yerel bir yazılım - web tasarım firması olarak müşterilerin bakış açılarını, fikir ve şikayetlerini yakından takip eden ekibimizce yapılan istişarelerimizden çıkardığımız sonuçları blog yazısı olarak ziyaretçilerimize de sunmaya karar verdik.

Kısaca uyguladığımız analiz aşamalarımızı inceleyelim.

Problemi Tanımlayalım

Web tasarım piyasası her ne kadar talep fazlası verdiği bir gerçek, fakat gerek rekabet koşulları, gerekse müşterilerin ihtiyaç tespitlerinde hiç bir ölçüye uyulmaması, müşterilerin netice itibari ile bir yazılım ürünü olan web tasarımı, bir reklam kalemi olarak görmesinden öteye gidemiyor. 
Buna bağlı olarak, kalite standartların oturması için gerekli bilinçlenme teknolojinin gelişim süreci ile paralel bir gelişim sağlanamıyor.

Web tasarım projelerinde müşteriler açısından problemleri kısa kısa listeleyelim;

  • Müşteriler bir websitesinde olması gerekenleri önceden belirleyemiyor. Bunun nedeni, teknoloji kullanımında ilk sıralarda olan ülkemizin aslında bilinçli teknoloji kullanımında çok gerilerde olduğu gerçeğidir.
  • Web Tasarım Firmalarının piyasa taleplerini verilere göre değil kişisel kaygılara göre cevaplaması. Bunun sonucu, müşterilerin düşüncelerinde belirli bir fiyat skalasının oluşamıyor.
  • Web tasarım teknolojilerinin tasarımdan öte bir araç sunduğu gerçeğini müşterilerin anlamaması. Tabi ki bunun baş müsebbibi, biz - yazılım emekçilerdir.
  • Web tasarımın mobil tarafının şuan için artı özellik yada extra eklenti gibi algılanması. Aslında Otalya ekibi tarafından 3 yıldır titizlikle uyguladığı prensib gereği, mobil ve tablet cihazlar için uyumluluk olmazsa olmaz bir gerekliliktir.

* Peki Standartlar?

Sunipeyk'in de bahsettiği gibi ABD kamusal websitelerinde uygulanmak üzere web tasarım standartlarını geçtiğimiz yıl yayınladı. Umuyoruz, gerek tasarım gerekse teknolojik alt yapı standartları konusunda da aynı hassasiyetleri T.C. devletinden de kısa sürede görebiliriz.

* Sonuç

Teknoloji kullanımında çok meraklı olan müşteri kitlemizin, gerçekten yazılım ürünlerinden doğru verimi almadığı gerçeği  ile karşı karşıyayız. Bu sebeple, Otalya ekibi olarak, tüm proje görüşmelerimizin büyük bir kısmını, web tasarımın olması gereken özellikleri, bileşenleri, alt yapı mimari özellikleri ve tabi ki arama motorları ile ilişkilerini temel seviyede bire bir ders verir gibi anlatarak geçiriyoruz. Bunu neden mi yapıyoruz?  Fiyat tekliflerimiz onaylansın yada onaylanmasın, her şekilde müşterilerimizin bilinçlenmesi, daha iyi ve daha verimli yazılım taleplerinin oluşması için çaba gösteriyoruz.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz