SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

|
SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Search Engine Optimization yani kısacası “SEO”  Türkçede Arama Motoru Optimizasyonu demektir.  Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan teknik düzenlemelerdir. 

SEO, arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır. Ayrıca SEO, arama motorlarında üst sıralara çıkmak adına yapılan işlemlere de verilen teknik bir isimdir. Teorik olarak SEO, kolay tarama ve teknik çalışmaları ifade eder.

SEO’nun amacı, isminden de anlaşılacağı gibi “Arama Motoru Optimizasyonu” yani Arama Motorlarında üst sıraya çıkmaktır. Bu amaç da, sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya satışların daha fazla ilgili kitleye ulaştırılmasını sağlamaktır.

Peki SEO nasıl yapılır? Ne işe yarar? Gelin bir de bu konuları ele alalım.

SEO Nasıl Yapılır? 

SEO yaparken 3 temel konuyu mutlaka ele almak gerekir. O konular şunlardır;

1. Arama Motorlarına Erişim: Websitenizin arama motorları tarafından kolayca taranabiliyor olması çok önemlidir. Kullanıcı bir şey aradığı zaman o konunun sizin sitenizde geniş içeriklerle bulunması gerekmektedir.

2. Site İçi ve Site Dışı SEO Çalışmaları: Site içi çalışmalar kaliteli içerik, başlık, ve düzgün kullanılan etiketleri ifade eder. Site dışı seo çalışmaları ise backlink yani diğer web sitelerinden aldığınız linklerdir. Backlink işlemi sitenize ulaşılabilirliği arttıracaktır. Backlink işlemi yararlı olduğu kadar zararlıdır da. Google notu düşük bir web sitesinden backlink alırsanız sizin web siteniz de sıkıntıya uğrayabilir.

3. Kullanıcı Deneyimi: Genel olarak SEO’da kullanıcı deneyimine pek yer verilmese de eğer ziyaretçilerin websitenizde kolay dolaşmasını sağlayamazsanız ziyaretçileriniz siteye girdiği gibi geri çıkacaklardır. Kolay ve keyifli vakit geçirmesini de sitede kullanacağınız tasarım ve içerik ile sağlayabilirsiniz.  Bu yüzden SEO uyumlu websiteniz olmadan SEO yaparak verim almak sizin için çok zordur.

SEO Ne işe yarar?

Sıra geldi SEO bizim ne işimize yarayacak sorusunun cevabını vermeye.

Eğer bir websiteniz varsa ve daha fazla kitleye ulaşmayı planlıyorsanız mutlaka sitenizin tanıtımını yapmanız yani sitenizin popülaritesini arttırmanız gerekir. İnternette arama motorlarında üst sıralara çıkmak için de SEO işlemine gerek duyarız. İnternette, bilgi ve ürün aramak için kullanılan arama motorları bu özelliğiyle web sitelerinin en büyük ziyaretçi kaynağıdır. Arama sonuçlarında kullanıcıların genellikle üst sıralardaki websitelerini ziyaret etmesi SEO’nun önem kazanmasını sağlamıştır. SEO, web sitelerinin ilgili anahtar kelimelerde daha üst sıralarda listelenerek, o kelimeye ait arama sonuçlarından daha fazla ziyaretçiye ulaşmayı hedefler. Her geçen gün artan internet kullanımı, aynı zamanda arama motoru kullanımını ve dolayısıyla SEO ihtiyacını da arttırmaktadır.


Bu Yazıyı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz