Mobil İnternet Kullanıcı Alışkanlıkları

|
Mobil İnternet Kullanıcı Alışkanlıkları

Dünyada her 10 kişiden 7’sinde akıllı telefon bulunmakta. Önceden bilgisayar başından takip ettiğimiz internet, artık avucumuzun içinde. Mobil cihazların ve mobil internetin kullanım alanı gün geçtikçe genişlediğinden dolayı insanlar artık yanında bilgisayar taşımak yerine işlerinin tümünü mobil cihazlarından gerçekleştirebiliyorlar.

Sosyal medya uygulamaları, alışveriş uygulamaları, mesajlaşma ve daha birçok uygulamayla birlikte insanlar sürekli mobil interneti kullanıyor. TÜİK(Türkiye İstatistik Kurumu)’nun araştırmasına göre insanlar artık interneti bilgisayardan değil, mobil cihazlardan takip ediyor.

Teknoloji tarihinde ilk kez mobil internet kullanımı bilgisayardan internet kullanımını geçerek rekor kırdı. Bu bilgiden de artık insanların interneti bilgisayarlardan değil de mobil cihazlardan daha fazla kullandığına ulaşabiliyoruz.

Kullanıcılar 15 dakikada bir ekrana bakıyor

Türkiye’den 18-50 yaş arası 1000 kişinin katılımıyla ortaya çıkan sonuçlara göre Türkiye, dinamik ve genç nüfusu nedeniyle akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez cep telefonunu kontrol ediyor, bu da yaklaşık 15 dakikada bir ekran yüzü gördüğümüz anlamına geliyor. Bu oran; Rusya, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin neredeyse iki katına denk düşüyor.

• Ülkelerin akıllı telefona olan bağımlılıkları karşılaştırıldığında, ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesi (gün içinde 50 defadan fazla kontrol etme) en yüksek olan ülke Türkiye.

Telefon Bağımlılığı


Türkiye’de telefon bağımlılığı artış gösteriyor
Akıllı telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilecek kesim, Türkiye’de mobil kullanıcıların %22’sini oluşturuyor. Her on kişiden dokuzu, uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde cep telefonunu mutlaka kontrol ediyor ve yarısının yaptığı ilk şey sosyal medya hesaplarını ve mesajlarını (anında mesaj ve SMS) kontrol etmek oluyor. Bu kesimin %77’si toplu taşıma araçlarında, %52’si de TV izlerken düzenli olarak telefonlarını kullanıyor.

• Akıllı telefonlar gündelik hayatın birçok noktasında kendine yer edinmiş durumda; katılımcıların %80’ninden fazlası ortalama ve üzeri bağımlılık seviyesine sahip.


Kullanıcıların büyük bir kısmı güne başlarken ve yatmadan önce kontrol amaçlı telefonlarına bakıyor.


Her 3 kişiden 1’i uyandıktan sonra 5 dakika içinde telefonuna bakıyor. Bu oran 18-24 yaş grubunda en yüksek seviyeye ulaşıyor.
Her 5 kişiden biri trafikte akıllı telefona bakıyor.
Rapora göre telefonun günlük kullanımı, yaşam alanlarında çatışma yaratabiliyor. Örneğin kullanıcıların yaklaşık %20’si, karşıdan karşıya geçerken ve araç kullanırken akıllı telefonunu kullandığını belirtiyor; bunu sürekli ya da çok sık yaptığını söyleyenlerin oranı ise %7. Bir diğer sosyal risk faktörü ise aile ile birlikte geçirilen zamanlarda, 18-25 arası yaş grubunun, 45-50 arası yaş grubuna oranla iki kat daha fazla telefon kullanması…

• Akıllı telefonlar yadsınamaz şekilde hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Alışveriş, seyahat, sosyalleşme gibi durumlar bir yana, akıllı telefonları çok riskli durumlarda bile kullanıyoruz.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz