4.5G mi geldi, O da ne?

|
4.5G mi geldi, O da ne?

1 nisan 2016 itibari ile Türkiye'nin gündemine oturan 4.5G ifadesi, tüm medya kanalları ile insanları hakkında konuşturmaya, sorular sormaya itiyor. Bu nedenle, 4.5G ile ilgili tüm merak edilenleri, bilinmesi gerekenleri güzelce derleyip ziyaretçilerimizin yararına sunmayı düşündük. Otalya ekibi ile 4.5G konusunda yapılan sohbetlerden oluşan bu derlemeyi sunalım şimdi;

4.5G gelmiş, vayy süper,  peki ama 4.5 nedir, G Nedir?

Ülkemizde internet altyapısı son 4-5 yıldır 4 G ihalesine hazırlıkla uğraşırken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 G'yi atlayıp 5 G'ye geçelim açıklaması bir anda tüm hazırlıkların askıya alınmasına ve boyut değiştirmesine yol açtı. Altyapı sorumlullarının verdiği raporlarda 5G altyapı kurulumunun uzun yıllar alacağı ön görüsüne istinaden, madem öyle 4.5 G yapalım çözümü açığa çıkmış oldu.

İşin aslı 4G tabirinin anlamı 4. Nesil Mobil erişim teknolojileri demek.    Türklerin pratik zekası ile uyarlanmış 4.5 G'nin mantıksal bir anlamı yok, çünkü dünyada sadece Türkiye'nin kullandığı 4.5G dönüşümü pratikteki anlamı, 4. Nesilden 5. nesil mobil erişime geçiş süreci olarak adlandırılabilir.

İşin türkçesi ise,  4.5G ile cebimizdeki internet hızı en az 12 kat arttığıdır. 3G'nin sunduğu max. 28 Mbps erişim hızı, 4.5G ile 300 Mbps hızlarına ulaştı. Aslında Avrupa ve gelişmiş devletler 4G teknolojisi ile 100 Mbps hızlarını kullanıyorlar. İşte bu sebeple 4G'den daha yukarıda, ama 5G'den daha kısıtlı erişim hızları olduğu için ara bir ifade ile 4.5G ismi konuldu.

4.5G ile ilgili öngörülerimiz

İnternet hızları arttığı her dönemde ülke ekonomilerine yansıması mutlaka pozitif yönde oldu bugüne kadar. 4.5G dönüşümü ile bilgiye erişimi kolaylaştırarak, teknolojik cihaz ve bunun doğrultusunda dijital ürün taleplerinde de artış olacağı yönünde olumlu beklenti var.

Bu arada 4.5G dönüşümü ile Cep Telefonu pazarı yeniden hareketlendi, zira Türkiye'de kullanımda olan sözde akıllı cihazların  %75'i 4.5G uyumlu değil. Bu da sektörde büyük bir hareketlilik getirdi.

Bu Yazıyı Beğendiyseniz, Paylaşabilirsiniz